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Oamaru All Grades Tournament 29 June – 9.30 for a 10am start - $30  
Don’t forget our All-Grades Tournament on Sunday 29 June.  The poster with details of the day is up on 
the wall.  You can enter online through NZ Bridge, alternatively put your names on the sheet on the 
board and Jane will enter you manually into the system.  This is a nice day of bridge where you can 
meet players from other clubs. 
 
If you are new to tournaments do think about playing in this one.  You will be playing against the room 
so will meet players of all levels; however, we break the field into 3 categories depending on your 
ability and experience and prizes are awarded across all 3 groups. 
 
Raffles:  this is a fund raiser held on the day of the tournament.  We are looking for any donations 
please.  This could be a packet of tea bags, a couple of tins of fruit, chocolate, wine, plants etc.  There is 
no limit to the variety of contributions we receive and most people who purchase a ticket will usually 
win a prize.  Items can be placed on the trolley to the left of the Director’s table and will be very much 
appreciated by the club. 
 
Bar Prices to Increase from 1 July 2025 
After careful consideration the Committee has voted to increase the price of beer, wine and spirits 
from 1 July 2025.  Beer and wine will go to $5 and single nips to $2.50 and double nips to $5.00.  Other 
prices will remain unchanged for the present. 
 
Use of Club Property 
Second time of addressing this issue!  We do need to be clear that no Club property including bidding 
pads are to be taken for private or home use without the express permission of the President (Margie 
Baird).  If you need bidding pads you can purchase them quite cheaply from Bridge NZ. 
 

 
 
Regards 
Alison  
Secretary 
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Bridge and Tournament News – June 2025 

Dummies:  We have been asked to explain the role/rights/and must not dos of dummy. Attached to 
this newsletter is a copy of the Bridge Laws applicable to dummy.  Please talk to a director or 
committee member if you require clarification of any/or part of any of these laws. Very briefly: 
 

 Dummy must remain silent unless questioning Declarer’s possible revoke of a suit  

 Dummy must not play the cards unless directed by Declarer 

 Dummy may tell declarer before he plays a card if he appears to be going to play from the 

incorrect hand 

 
Law 45H also states that “No player should turn his card face down until all four players have played 
to the trick”.  This is a rule constantly violated in our club. 
Note for Declarer:please note that the dummy card should not be played until your left hand opponent 
has played their card. 
 
See as many of you as possible at our tournament.  I will be asking if some members would provide a 
plate for morning tea.  Please let me know if you can do this. 
 
Jane Windle 
Tournament Secretary 
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Bridge Laws pertaining to Dummy 

LAW 41 - COMMENCEMENT OF PLAY 

A. Dummy’s Hand 

After the opening lead is faced, dummy spreads his hand in front of him on the table, face up, sorted 
into suits, the cards in order of rank with lowest ranking cards towards declarer, and in separate 
columns pointing lengthwise towards declarer. Trumps are placed to dummy’s right. Declarer plays 
both his hand and that of dummy. 

LAW 42 - DUMMY’S RIGHTS 

A. Absolute Rights 

1. Dummy is entitled to give information, in the Director’s presence, as to fact or law. 

He may keep count of tricks won and lost. 

He plays the cards of the dummy as declarer’s agent as directed and ensures that dummy follows 
suit (see Law 45F if dummy suggests a play). 

B. Qualified Rights 

Dummy may exercise other rights subject to the limitations stated in Law 43. 
Dummy may ask declarer (but not a defender) when he has failed to follow suit to a trick whether 

he has a card of the suit led. 

He may try to prevent any irregularity. 

He may draw attention to any irregularity, but only after play of the hand is concluded. 

LAW 43 - DUMMY’S LIMITATIONS 

Except as Law 42 allows: 
A. Limitations on Dummy 

1. Dummy may not initiate a call for the Director during play unless another player has drawn 
attention to an irregularity. 

Dummy may not call attention to an irregularity during play. 

1. Dummy must not participate in the play, nor may he communicate anything about the play 
to declarer. 

Dummy may not exchange hands with declarer. 

Dummy may not leave his seat to watch declarer’s play of the hand. 

2. Dummy may not look at the face of a card in either defender’s hand. 

A defender may not show dummy his hand. 

B. If Violation Occurs 

Dummy is liable to penalty under Law 90 for any violation of the limitations listed in A1 and A2. 

If dummy, after his violation of the limitations listed in A2: 

warns declarer not to lead from the wrong hand, either defender may choose the hand from 
which declarer shall lead. 
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3. is the first to ask declarer if a play from declarer’s hand constitutes a revoke, declarer must 
substitute a correct card if his play was illegal, and the provisions of Law 64 then apply as if 
the revoke had been established. 

If dummy after his violation of the limitations listed in A2 is the first to draw attention to a 
defender’s irregularity, there is no immediate rectification. Play continues as though no 
irregularity had occurred. At the end of play if the defending side has gained through its 
irregularity the Director adjusts only its score, taking away that advantage. The declaring side 
retains the score achieved at the table. 

LAW 45 - CARD PLAYED 

C. Play of Card from a Hand 

Each player except dummy plays a card by detaching it from his hand and facing1 it on the table 
immediately before him. 
D. Play of Card from Dummy 

Declarer plays a card from dummy by naming the card, after which dummy picks up the card and faces 
it on the table. In playing from dummy’s hand declarer may, if necessary, pick up the desired card 
himself. 
E. Card Deemed to be Played 

2. A defender’s card held so that it is possible for his partner to see its face is deemed played to 
the current trick (if the defender has already made a legal play to the current trick, see Law 
45E). 

Declarer is deemed to have played a card from his hand if it is: 

held face up, touching or nearly touching the table; or 

4. maintained in such a position as to indicate that it has been played. 

A card in the dummy is played if it has been deliberately touched by declarer except for the 
purpose either of arranging dummy’s cards, or of reaching a card above or below the card or 
cards touched. 

A card is played if a player names or otherwise designates it as the card he proposes to play (but 
see Law 47). 

Declarer may correct an unintended designation of a card from dummy until he next plays a 
card from either his own hand or from dummy. A change of designation may be allowed 
after a slip of the tongue, but not after a loss of concentration or a reconsideration of 
action.  If an opponent has, in turn, played a card that was legal before the change in 
designation, that opponent may withdraw the card so played, return it to his hand, and 
substitute another (see Laws 47D and 16C1). 

A penalty card, major or minor, may have to be played (see Law 50). 

F. Dummy Picks up a Non-designated Card 

3. If dummy places in the played position a card that declarer did not name, the card must be 
withdrawn if attention is drawn to it before each side has played to the next trick, and a 
defender may withdraw and return to his hand a card played after the error but before 
attention was drawn to it; if declarer’s RHO changes his play, declarer may withdraw a card he 
had subsequently played to that trick. (See Law 16C.) 

                                                             
1 The opening lead is first made face down unless the Regulating Authority directs otherwise. 
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When it is too late to change dummy’s wrongly placed card (see above), the play continues 
normally without alteration of the cards played to this or any subsequent trick. If the wrongly 
placed card was the first card of the trick, then the failure to follow suit to that card may now 
constitute a revoke (see Laws 64A, 64B7 and 64C). If the wrongly placed card was contributed 
to a trick already in progress and dummy thereby has revoked, see Laws 64B3 and 64C. 

 

G. Dummy Indicates Card 

After dummy’s hand is faced, dummy may not touch or indicate any card (except for purpose of 
arrangement) without instruction from declarer. If he does so the Director should be summoned 
forthwith and informed of the action. Play continues. At the end of the play the Director shall award an 
adjusted score if he considers dummy suggested a play to declarer and the defenders were damaged by 
the play suggested. 
H. Turning the Trick 

No player should turn his card face down until all four players have played to the trick. 

LAW 46 – INCOMPLETE OR INVALID DESIGNATION OF A CARD FROM DUMMY 

I. Proper Form for Designating Dummy’s Card 

When calling for a card to be played from dummy declarer should clearly state both the suit and the 
rank of the desired card. 
J. Incomplete or Invalid Designation 

In the case of an incomplete or invalid designation, the following restrictions apply (except when 
declarer’s different intention is incontrovertible): 

If declarer in playing from dummy calls ‘high’, or words of like meaning, he is deemed to have 
called the highest card of the suit led.  

If he directs dummy to ‘win’ the trick, he is deemed to have called the lowest card that it is 
known will win the trick. 

5. If he calls ‘low’, or words of like meaning, he is deemed to have called the lowest card of the 
suit led. 

If declarer designates a suit but not a rank he is deemed to have called the lowest card of the suit 
indicated. 

4. If declarer designates a rank but not a suit: 

In leading, declarer is deemed to have continued the suit with which dummy won the preceding 
trick provided there is a card of the designated rank in that suit. 

6. In all other cases declarer must play a card from dummy of the designated rank if he can 
legally do so; but if there are two or more such cards that can be legally played declarer 
must designate which is intended. 

5. If declarer calls for a card that is not in dummy the call is invalid and declarer may designate 
any legal card. 

6. If declarer indicates a play without designating either a suit or a rank (as by saying ‘play 
anything’ or words of like meaning) either defender may designate the play from dummy. 
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